Exkurze na Letiště Václava Havla

V rámci odborného předmětu Technika služeb cestovního ruchu se studenti druhého ročníku oboru Cestovní ruch zúčastnili exkurze na Letiště Václava Havla v Praze. Součástí osnovy tohoto předmětu jsou i služby dopravní, zahrnující mimo jiné dopravu leteckou. Studenti tak měli možnost konfrontovat teoretické poznatky z přednášky s běžnou praxí provozu největšího českého letiště.

Exkurze zahrnovala pěší prohlídku Terminálu 2, počínaje odbavením zákazníků a zavazadel, přes bezpečnostní prohlídku a tranzitní zónu. Zde se studenti seznámili s celou paletou služeb, které letiště zákazníkům nabízí, jako například služby informační, stravovací, ubytovací, nákupní, zdravotní, návazné dopravní, služby cestovních kanceláří či služby speciální, jako je například modlitební místnost či služby VIP salónků, které nabízí například soukromé odbavení, včetně odvozu k letadlu limuzínou. Exkurze dále pokračovala autobusem, který studenty zavezl do míst běžným pasažérům nepřístupných, jako například hangáry, pojezdové dráhy a stojánky letadel, požární stanice, biologická ochrana letiště či stanoviště vládní a policejní letky.

Studenty velice profesionálně prováděla zaměstnankyně oddělení exkurzí Letiště Václava Havla, bývalá letuška, která neopomněla upozorňovat na všechny zajímavé detaily, včetně typů jednotlivých letadel, leteckých společností a technických podrobností. Po skončení exkurze se studenti rozdělili do pracovních skupin a ve veřejně přístupných částech letiště ještě hledali další zajímavé služby, které letiště nabízí.

Studentům se exkurze velice líbila a ocenili ji jako přínosnou a praktickou, ve vztahu k jejich oboru a budoucímu uplatnění.

Zdroj: Martina Peštová